About Lifelong Learning - Contact Us - DonateFree-Ed.Net Home   Bookmark and Share

 

Exercises for Part 5

 

The following items will test you grasp of the material covered in this part of the course. There is only one correct answer to each item. When you complete the exercise, check your answer with the answer key that follows. If you answer any item incorrectly, study again that part of the lesson which contains the portion involved.

Situation. You are to construct a roof system. You know that the ceiling joists form the framework for the ceiling of a room.

1. Rafters make up the main body of the framework of all roofs. Rafters are extended a short distance beyond the wall to--

A. Strengthen the wall
B. Form the eaves and protect the sides of the building
C. Prevent the wind from passing between the top plate and the rafters
D. Strengthen the roof

2. What is the line length as used in roof framing?

A. The rise
B. The run
C. The span
D. The hypotenuse

3. What is the total run of an ordinary rafter?

A. Half of the span
B. Half of the run
C. The hypotenuse
D. The measurement of 12 inches

4. Common rafters extend from the _____________ to the _____________.

A. Plate to the hip rafter
B. Ridge to the valley rafter
C. Plate to the roof edge
D. Ridge the roof edge

5. If a building is 20 feet wide, how many feet would the run of the rafter be?

A. 25
B. 20
C. 15
D. 10

6. How is the first row of shingles installed?

A. Horizontal
B. Up and down
C. Inverted
D. At an angle

7. Purlins are placed in the roof system to--

A. Support the sheathing
B. Strengthen the top cord
C. Strengthen the bottom cord
D. Support the knee bracing

8. A roof is being covered with 12- by 36-inch strip shingles. How many inches of the shingles are left exposed to the weather?

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

9. Ceiling joists are normally installed ______________ inches on center?

A. 16 or 24
B. 14 or 16
C. 12 or 14
D. 10 or 16

10. What does web members do?

A. Forms a truss with two rafters
B. Divides a truss into triangles
C. Extends from the plate to the hip rafter
D. Forms the framework of the ceiling

Answers to Exercises for Part 5

1. B
2. D
3. A
4. C
5. D
6. C
7. A
8. A
9. A
10. B

David L. Heiserman, Editor

Copyright   SweetHaven Publishing Services
All Rights Reserved

Revised: June 06, 2015