About Lifelong Learning - Contact Us - DonateFree-Ed.Net Home   Bookmark and Share

Exercises for Part 3

1. List the four major signs of inflammation.

a.  _____

b. _____ 

c. _____ 

d. _____

2.  Sometimes, in addition to the four signs above, there is a fifth sign of inflammation. This is a  This is a _____ of _____.

3. List four beneficial effects of inflammation.

a. _____ _____ the irritants present in the area.
b. _____ _____ _____ and often _____ bacteria, dead cells, and other debris.
c. _____ _____ toxic substances.
d. Clotting of the edema fluid _____ _____ _____ _____ and prevents the inflammation from spreading.  

4.  When inflammation is not contained within a localized area, but spreads throughout a tissue, the condition is called:

a.  Suppuration.
b.  An abscess.
c.  Cellulitis.
d.  Hyperemia.

5. Dental caries is a specific disease which brings about the dissolution and disintegration of the_____ _____ of the tooth enamel, _____ _____, and _____.

6.  From the following diseases that affect the pulp, select the one least commonly encountered in clinical dental practice.

a.  Acute pulpitis.
b.  Chronic pulpitis.
c.  Pulp abscess.
d.  Hyperplastic pulpitis.

7.  Select the one item that is NOT a degenerative change of the pulp of the tooth.

a.  Fibrosis.
b.  Hyaline degeneration.
c.  Calcific degeneration.
d.  Pulp stones.
e.  Pulp abscess.

 8. In caries of the dentin, more dentinal tubules are found in the:

a.  Infected layer.
b.  Affected layer.

9. Caries in enamel may be caused by:

a.  Acidogenic agents.
b.  Proteolytic bacteria.
c.  Lamella tract dissolution.
d.  "a," "b," and "c."
e.  "a" and "b."

 Special instructions for exercises 10 through 15. Match the classification (name) of the fracture in Column B to its description in Column A.

Column A Column B
___ 10. Cyst associated with root of a tooth a. Hyperplastic pulpitis
___ 11. Loss of tooth structure through physiological or pathological means, which can be observed on a radiograph b. Periapical granuloma
___ 12. Mechanical wearing away of tooth structure c. Radicular cyst
___ 13. A soft pulpable mass overlying the pulp chamber within the crown of the tooth  d. Erosion
___ 14. Chronic inflammation of the periapical tissue  e. Abrasion
 ___ 15. Chemical wearing away of tooth structure f. Resorption

Special instructions for exercises 16 through 20. Match the classification (name) of the fracture in Column B to its description in Column A.

Column A Column B
___ 16. Inflammation of gingival tissue a. NUG or Vincent's disease
___ 17. Inflammation of the tissues supporting the teeth and the marginal gingival tissues b. Pericoronitis
___ 18. Inflammation of the gingiva around the crown of a partially erupted tooth c. Periodontitis
___ 19. Abscess formed along the side of the tooth caused by irritation in the gingival sulcus d. Gingivitis
___ 20. Bacterial infection, commonly called "trench mouth," characterized by fetid breath, ulcerative gingival tissue, and grayish pseudomembrane e. Periodontal abscess

21. When the inflammation in the periapical tissues is very severe and results in swelling, fever, and sharp pain and the pathology can be seen in the periapical bone on the radiograph, the condition is:

a.  Acute apical abscess.
b.  Chronic apical periodontitis.
c.  Phoenix abscess.
d.  Acute apical periodontitis.

 22.  Extension of infection from carious teeth, salivary glands, or tonsils may cause a firm swelling of the floor of the mouth and elevation of the tongue. This condition is:

a.  Necrotizing ulcerative gingivitis.
b.  Acute apical abscess.
c.  Acute pulpitis.
d.  Periodontitis.
e.  Ludwig's angina.

23.  Bony outgrowths in the mouth, which are covered with relatively thin oral mucosa, are:

a.  Fordyce's granules.
b.  Opportunistic infections.
c.  Oral tori.
d.  Dental granulomas.
e.  Osteomyelitis.

24.  Is an aspirin burn an example of stomatitis venenata?

a.  Yes.
b.  No.

 25.  A dental specialist sees pearly-white, roughened-surfaced plaque in a patient's mouth. This lesion, caused by a yeast-like fungus, is:

a.  Leukoplakia.
b.  Trench mouth.
c.  Candidiasis.
d.  Intraoral herpes.
e.  Stomatitis aphthosa.

26.  A dental specialist sees hyperkeratosis and a white-gray lesion in the mandibular labial vestibule. This lesion is:

a.  Angular cheilitis.
b.  Denture irritation.
c.  Erythema multiforme.
d.  Snuff dipper's pouch.
e.  Recurrent aphthous ulcers.

27.  When cracks occur in the skin and mucous membranes at the commissure of the lips, this condition is:

a.  Herpes labialis.
b.  Angular cheilitis.
c.  Candidiasis.
d.  Cellulitis.
e.  Granulation.

 

SPECIAL INSTRUCTIONS FOR EXERCISES 28 THROUGH 32. Match the name of the condition or disease in Column B to its description in Column A and write your answer in the space provided at the beginning of the exercises.

 

Special instructions for exercises 28 through 32. Match the classification (name) of the fracture in Column B to its description in Column A.

Column A Column B
___ 28. Dermatological disease whose oral manifestations appear as a lacy network of slender white lines, primarily in the buccal mucosa a. Secondary herpetic lesions
___ 29. Small pigmented areas commonly found in the oral cavity and generally associated with the tissues adjacent to restored teeth b. Recurrent aphthous ulcers
___ 30. Sebaceous glands that are found on the oral mucosa of the cheek and lip c. Lichen planus
___ 31. Ulcerative lesion found on the intraoral mucosa, which occurs without vesicle formation d. Amalgam tattoo
 ___ 32. Cold sore blisters and mouth ulcers caused by the herpes simplex virus e. Fordyce's spots

Solutions to Exercises for Part 1

1.     a. Swelling

b. Pain

c. Heat

d. Redness

 2. disturbance; function3.

3.     a. Increased fluid dilutes

b. Blood cells engulf; digest

c. Antibodies neutralize

d. walls off the area

4.  c

5.  hard structures; enamel; cementum; dentin

6.  d

7.  e

8.  b

9.  e

10.  c

11.  f

12.  e

13.  a

14.  b

15.  d

16.  d

17.  c

18.  b

19.  e

20.  a

21.  c

22.  e

23.  c

24.  b

25.  c

26.  d

27.  b

28.  c

29.  d

30.  e

31.  b

32.  a

 

David L. Heiserman, Editor

Copyright   SweetHaven Publishing Services
All Rights Reserved

Revised: June 06, 2015